Маршрути

Как да изберем маршрут

Преди да предприемете разходка или преход повечето екопътеки са в планински райони затова първо помислете за нивото на трудност. Ще установите че повечето туристически маршрути са маркирани по ниво на трудност. Ако това ви е за първи път, препоръчително е да тръгнете по маршрут за начинаещи или най-много със средна трудност и то задължително с човек с опит в тази област. Заедно с нивото на трудност, помислете и за безопасността си. Запознайте се с каква екипировка и оборудване е задължително да сте оборудвани преди да пристъпите към начинанието. Бихте искали да сте сигурни, че ходите по маршрут, които е добре поддържан.
Трудно е да се прецени такъв без да сте минавали по него, но не е невъзможно. Ако познавате някой, който наскоро е преминавал от там, бихте могли да го попитате за неговите впечатления. Може също така да проучите мястото и в интернет, да си разпечатате карти и упътвания. Друг фактор е сигурността ви. В днешно време човек не може да е прекалено предпазлив, особено на непознато място. Места с повече хора са идеални, освен ако не се случи да се натъкнете на непознат с лоши намерения или се случи злополука. Проверете батериите на телефона, финирчето и др. Както споменахме в началото, приключението ви може да е само няколко часа или цяла седмица. Ако бихте искали да пренощувате в планината ще ви е необходимо подходящо място. Може това да е някой къмпинг или друго подходящо за опъване на палатка място.

Планирайте вашия поход. Разгледайте категориите маршрути и екопътеки, за да сте подготвени за вашия преход.

На доста места в планината има туристически хижи. Ако планувате да посетите някоя от тях проверете предварително условията и цените, кога и при какви условия работят за да ги съпоставите с изискванията и бюджета си. Това са само някои от определящите фактори, по които бихте могли да прецените всеки планински маршрут. Като вземете под внимание тези съвети, сигурни сме, че следващото ви планинско приключение ще е незабравимо.

 406 Видяно,  1 Видяно днес

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.