Екопътека „Искър-Панега“

Екопътека Искър – Панега e  позната още  като Геопарк Искър-Панега е една от най-живописните пътеки в България. Паркът  обединява два отделни района – Карлуковски карстов комплекс и ландшафтен парк ”Панега”.

Началото на еко пътеката  започва на стотина метра, преди да се влезе в Луковит, в посока София към Плевен. Изминава се за около 4-5 часа и е дълга 12 км. Има много пейки, места за пикник, мостове, вити стълби и е подходяща за пикници, барбекюта и излети. Изключително живописно е мястото с издигнатата дървена платформа, която върви успоредно с река Златна Панега.

Пътеката следва красивите меандри на реката, но покрай нея има и много поляни, пещери и места както за катерачи, така и за отдих. Магическата комбинация от флора, фауна и скални образувания носи според мнозина хармония, спокойствие и облекчава хора с мигрена и нервно напрежение.

Части от пътеката преминават точно над реката, като следвайки я, след няколко километра се достига Карлуковският карстов комплекс.В Карлуковския карстов комплекс в близост до екопътеката се намира и пещера Проходна, която е известна с природния феномен Очите на Бога (Окната), представляващи две големи дупки, наподобяващи очи. Там е сниман и филмът „Време Разделно”. От екопътеката не може да се влезе директно в пещерата. Най-удобно е да се влезе от с. Карлуково, което е на 2 км. от нея. Иначе пещерата е лесно достъпна и естествено осветена. Дължината и е 262м., а входовете и са с височина над 40м. В пещерата са намерени находки от бита на древните хора и археолозите смятат, че е обитавана от човека през епохите на неолита и енеолита (халколит, каменно-медна епоха).

За любителите на адреналина има различни възможности – за пещерни изследвания за рафтинг или разходка със сал по река Панега, за алпийско спускане, колоездене, бънджи скокове, офроуд и скално катерене.

 372 Видяно,  1 Видяно днес

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.